20 Tanda-Tanda Peringatan Awal Kanser Paru-Paru Pada Wanita. Jangan Abaikan Tanda-Tanda Ini

loading...
loading...

Kanser paru-paru merupakan tipe kanser kedua yang paling biasa pada lelaki serta wanita (selepas prostat untuk lelaki serta payu dara untuk wanita).

Lelaki serta wanita menderita dari pelbagai tipe kanser paru-paru jadi tanda-tanda serta tanda-tanda amarannya waspada, jadi sangat penting untuk mencari gejala khusus untuk seks anda.

Kanser paru-paru pada wanita
Jenis kanser ini dipanggil adenokarsinoma serta ia menyebar di tersanjungn luar paru-paru. Gejala-gejala tak lebih jelas daripada tipe kanser paru-paru lain. Tumor boleh menjadi besar dalam tak sedikit kes serta ia boleh merebak ke seluruh badan sebelum dikesan.

Setersanjungn daripada gejala awal ialah:
Kesakitan belakang serta bahu;
Sesak nafas semasa bersenam;
Jika kanser membesar, gejala berikut muncul:
Lendir meningkat serta perubahan warna;
Dada, bahu, serta sakit belakang;
Batuk bersemakinan;
Batuk darah;
Batuk dahak alias lendir dengan darah;
Bunyi keras semasa bernafas;
Sesak nafas.

Jenis kanser ini sangat sukar untuk dikesan. Ia merebak ke tersanjungn badan yang lain serta mungkin hanya bisa dilihat jika ia mencapai peringkat yang paling maju.

Gejala-gejala boleh dirasai di tersanjungn tubuh yang berlainan semacam tulang, hati, nodus limfa, serta kelenjar adrenal jika ia tersebar sedemikian rupa serta menyebabkan berbagai gejala lain semacam:

Sakit kepala;
Keletihan;
Kehilangan jisim otot;
Kehilangan nafsu makan serta kehilangan berat badan yang tak bisa dijelaskan;
Gumpalan darah;
Leher alias muka bengkak;
Kehilangan ingatan;
Pecah tulang yang tak disebabkan oleh kecederaan tak disengajakan;
Kesakitan sendi alias tulang.

Kanser paru-paru pada lelaki
Karsinoma sel kuman yang dihasilkan pada lelaki dikenali sebagai kanser paru-paru bukan sel kecil. Ia berkembang di tersanjungn tengah paru-paru, berhampiran saluran udara mutlak (bronchus), menyebabkan halangan udara serta mengangkat terhadap gejala yang berkaitan dengan jelas terhadap kanser paru-paru berbanding yang paling tak jarang dialami oleh wanita.

Ini merupakan berbagai gejala:
Mengeringkan;
Infeksi paru-paru berulang semacam bronkitis alias radang paru-paru;
Batuk kronik.

Gejala-gejala kanser paru-paru pada lelaki menghalang jalan nafas lebih tak sedikit daripada keadaan di kalangan wanita, namun menurut tak sedikit kajian, lelaki menonton gejala kerana tabiat merokok mereka.

Merupakan sangat penting untuk tak melalaikan tanda amaran mesikipun gejala kanser paru-paru mungkin kelihatan jelas. Ia juga sangat penting untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru pada semua kos serta malangnya bagi sesetengah perokok ketagihan, ini tergolong merokok juga.

Sumber : http://sehinggit.blogspot.my
loading...
Loading...
loading...
close